L'onboarding és ara més desafiant que mai, ja que moltes organitzacions estan optant per realitzar-lo virtualment. Per què? Cada vegada més les empreses contracten a freelancers o compten en les seves plantilles amb persones que viuen lluny. A tot això se li afegeix l'auge del teletreball derivat de la pandèmia.
No sempre és fàcil ser la persona nouvinguda a una organització. Has de conèixer les instal·lacions, als companys i esbrinar com funcionen les tecnologies usades per l'empresa, per exemple. Tanmateix, encara hi ha un repte més gran: endinsar-se en la cultura de l'organització i conèixer el seu funcionament. Però el procés d’onboarding no només suposa un desafiament per a la nova o el nou. També ho és per a l'empresa, que ha de gestionar-lo i estructurar-lo correctament per aportar coherència al desenvolupament de l’employee experience des del seu primer dia.
Cada vegada són més les organitzacions que s'esforcen per proporcionar un bon pla d'acollida i per fomentar un bon ambient a la feina, ja que els processos d'incorporació influeixen directament en les taxes de retenció del talent. Així doncs, està clar que, en un entorn altament competitiu on s'ha desencadenat "la guerra pel talent", les empreses no poden obviar la seva rellevància.