Espai Factor Humà

Persones i projectes de referència

Per al 60% dels treballadors l'actitud positiva a l'empresa contribueix a l'èxitAixí ho indica una enquesta elaborada per la Fundació Factor Humà en la qual han participat més de 300 professionals, majoritàriament dedicats a la gestió de persones, procedents de mitjanes i grans empreses de 6 sectors diferents. L'estudi es presenta el 25 d'octubre durant la celebració del IV Espai Factor Humà, al qual assisteixen més de 250 persones.

Barcelona, 14 d'octubre de 2016. El 59,6% dels treballadors considera que l'actitud positiva a l'empresa contribueix a l'èxit. Així ho assegura una enquesta elaborada per la Fundació Factor Humà (FFH) amb motiu del IV Espai Factor Humà. Un fòrum de trobada anual on conèixer les últimes tendències del sector dels Recursos Humans que tindrà lloc el proper 25 d'octubre a l'Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i que aquest any porta per títol "Nou management... Nou? Urgent!""

Percentatge d'èxit en un lloc de treball que depèn de l'actitud positiva de la persona que l'ocupaL'enquesta, que gira al voltant de la percepció del management i en la qual han participat més de 300 empleats procedents de mitjanes i grans empreses de 6 sectors diferents, revela que el 56,1% dels treballadors considera que millorar l'efectivitat organitzacional és el principal repte del nou management. Per darrere se situa la gestió del canvi i, a continuació, la gestió del coneixement. Respecte a això, Anna Fornés, la directora de la Fundació Factor Humà, ha assegurat que “en aquesta edició hem volgut donar-li una volta al concepte VICA. Conegut com a acrònim de l'entorn Volàtil, Incert, Complex i Ambigu, hem afegit quatre conceptes per actuar en aquest entorn: Voler, Innovar, Compartir i Actuar. Tot això amb l'objectiu de mostrar que, avui dia, les antigues receptes del management basades en els productes i els resultats no resulten tan efectives. Cal apostar pel nou management, aquell que es basa en les persones”. La directora de la Fundació ha prosseguit assegurant que per aquest motiu “El IV Espai Factor Humà tractarà, des d'un prisma positiu, els grans reptes del management i com la gestió de persones té un paper clau en la presa de decisions”.

Rànquing dels reptes del nou managementL'estudi descobreix també que el 60,5% d'enquestats veu al seu manager com un cap i no com un líder. Per a Fornés, “aquesta dada mostra que una part important dels treballadors enquestats el percep com un cap de tota la vida, és a dir, com una persona que mana però que no és capaç de transmetre sensació de lideratge. De tota manera, vull destacar en aquest punt que un percentatge molt elevat dels enquestats li atorga molta credibilitat i coherència al seu superior”.

Una altra de les qüestions que aborda aquesta enquesta és el posicionament a la Xarxa. Així, un 74,6 dels participants en la mostra pensa que els directius han de tenir un bon posicionament a la Xarxa. No obstant això, quant al lloc que ocupen els propis treballadors a les xarxes socials, un 33,5% es veu com a ambaixador de l'empresa, però un 28% ho considera com el seu perfil personal i no pas com el de la companyia. Fet pel qual, segons la directora de la Fundació, “podríem dir que es dóna una polarització entre qui creu que representa a l'empresa quan participa a les xarxes i qui opina que les seves publicacions a la Xarxa no afecten a la imatge de la companyia”.

La situació en la qual es troben els departaments de RH també es tracta a l'enquesta. En aquest sentit, el 57% dels participants ha assenyalat que el departament de Recursos Humans de la seva empresa dedica la major part del temps a gestions administratives i legals, així com al reclutament i a la selecció de personal. “Estem, doncs, davant un problema real si el que volem és que els canvis en les organitzacions tinguin el seu origen dins d'aquests departaments”, ha declarat Fornés.

Rànquing de les principals tasques dels departaments de Recursos Humans

L'enquesta
En l'estudi de la FFH han participat 319 treballadors procedents, en la seva majoria, de mitjanes i grans empreses de sectors com l'Administració pública; la Banca, finances i assegurances; l'Educació; la Indústria; la Sanitat; i els Serveis, el comerç i la distribució. L’enquesta s'ha dut a terme entre els mesos de setembre i octubre de 2016 i les preguntes utilitzades han estat escollides per un panell d'experts.   

IV Espai Factor Humà (www.espaifh.org)
Sota el leitmotiv "Nou management... Nou? Urgent!", la Fundació celebrarà el proper 25 d'octubre a l'Auditori del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona el IV Espai Factor Humà. Organitzat per la FFH des de 2011, es tracta d'un fòrum anual que està pensat per conèixer les últimes tendències del sector dels Recursos Humans i aproximar-se a les bones pràctiques en l'àmbit de la gestió de persones.

El periodista i escriptor Xavier Graset serà el conductor d'aquesta edició a la qual està previst que assisteixin més de 250 professionals. Els ponents seran: Verònica Platas, Fundadora & CEO de The Human Business; Santi García, Director per a la Península Ibèrica de l’iOpener Institute for People and Performance; Alex López, professor de Linkedin & Social Selling; Ivan Tapia, Fundador i Dissenyador d'enigmes a Cocolisto; José Miguel Bolívar, Consultor artesà en efectivitat centrada en les persones; Sandra Vilaseca, People Innovation Manager d’everis; Antonia Arévalo, Directora de Recursos Humans d’Ordesa; Carme Jordà, Directora de Recursos Humans de Sanofi; i Marta Arce, Trainer paralímpica.

L'Espai Factor Humà, un esdeveniment obert i d'inscripció gratuïta, s'ha consolidat al llarg dels últims anys com un dels espais referents sobre les bones pràctiques en la gestió de persones a les organitzacions de Catalunya. Així mateix, facilita el networking i és un punt de trobada d'equips de Recursos Humans de les empreses, organitzacions i institucions que volen acostar-se a les tendències innovadores de l'àmbit.


La Fundació va sortejar un e-reader Kindle entre totes les persones que van participar en l'enquesta. El guanyador ha estat Jordi Tovar. L'enhorabona per ell i gràcies a tothom per col·laborar-hi!!

 

L'Espai Factor Humà 2016 és possible gràcies a la col·laboració de les següents entitats:
Partners i col·laboradors

Adjunts:

Descarregar aquest arxiu (enquesta_fulleto_def.pdf)
Resultats enquesta: "Com ha de canviar el management?"
[2 pàgs. - pdf - català], 1065 kB
Descarregar aquest arxiu (encuesta_folleto_cast.pdf)
Resultados encuesta: "Cómo tiene que cambiar el management?"
[2 págs. - pdf - castellano], 851 kB


Edicions anteriors

6è Espai Factor Humà
Lideratge en moviment
5è Espai Factor Humà
Creant organitzacions transformadores
IV Espai Factor Humà
Nou management... Nou? Urgent!
II Espai Factor Humà
Talents híbrids. Escenaris on line i offline
I Espai Factor Humà
1a Trobada amb els millors professionals de Recursos Humans de Catalunya.

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.