En el món de l'empresa, de res serveix tenir la intenció de fer que aquesta sigui més innovadora si no es comença pels fonaments. I, quins són els fonaments de qualsevol organització? En efecte: els seus responsables. Perquè el canvi succeeixi a l'interior d'una organització, els primers que han de canviar són els seus líders. Ja coneixes aquella cèlebre frase del geni Albert Einstein: "Si busques resultats, no facis sempre el mateix".

Deu qualitats que distingeixen a tots els líders innovadors

Què ha de fer i com ha de ser, llavors, un líder innovador? En resum, ha de ser capaç d'influir i inspirar, de motivar i generar espais de creativitat. Entrant en els detalls, aquí et mostrem deu característiques bàsiques que tenen les persones que practiquen de veritat un lideratge innovador.

1. Tenen tolerància al risc

Com és possible animar un equip a innovar si el seu propi líder no s'atreveix a provar coses noves? Prendre decisions arriscades i fer-ne partícip al grup és un tret diferenciador del lideratge innovador. No oblidem que per a la innovació necessitem la creativitat: sense la segona és impossible que hi hagi la primera. I, perquè la creativitat flueixi, cal assumir riscos.

No estem parlant d'actuar o decidir a la babalà. Simplement, després d'analitzar les possibles conseqüències, cal triar el camí que creguem que pot donar els millors resultats... Encara que no n'estiguem del tot segurs.

2. No tenen por al fracàs 

D'assumir riscos se'n pot derivar que, a vegades, es cometin errors. Però per a un líder innovador això no és en absolut un problema, tant si parlem de les errades pròpies com de les que cometin els membres del seu equip. Quan s'emprenen tasques o projectes dirigits a obtenir resultats innovadors (és a dir, mai abans aconseguits), inevitablement es corre el risc d'equivocar-se. Cal tenir sempre present que l'èxit en la innovació mai està garantit al 100%.

Posem-nos en situació: un equip fa mesos que treballa durament en un projecte que, finalment, acaba per fracassar. El líder innovador ha de deixar que el seu equip superi aquest fracàs i guiar els seus companys perquè, lluny d'enfonsar-se, n'aprenguin. Si ho aconsegueix, eliminarà la por a fracassar de nou. Així la propera vegada tindran moltes més possibilitats de triomfar, perquè les lliçons apreses es convertiran en autèntiques fortaleses. En cas contrari, si es conforma un equip amb por al fracàs, el que faran els seus membres serà evitar córrer els riscos que són necessaris perquè l'empresa avanci.

3. No demoren la presa de decisions

En ser arriscat i no tenir por al fracàs (sense arribar a ser un inconscient, és clar), el líder que estem descrivint té també una enorme facilitat per prendre decisions de manera àgil i ràpida. És cert que qualsevol líder està preparat per a la presa de decisions, des de les més quotidianes fins a les més crucials. Tanmateix, el que distingeix un líder innovador d'un tradicional és que el primer no necessita tota la informació per decidir.

Encara que li faltin dades, la confiança en el seu equip i el coneixement del que els seus membres són capaços de fer, basat sobretot en experiències anteriors, compensa qualsevol dubte. Fins i tot encara que no acabi de comprendre molt bé els avantatges de prendre aquesta decisió o no estigui del tot d'acord amb la seva elecció.

4. Tenen seguretat i confiança en si mateixos 

Si volem ser innovadors, haurem d'explorar constantment allò desconegut. És un requisit imprescindible que, a vegades, pot generar molta por i inseguretat.

Però si aquest territori desconegut és examinat per algú que té la suficient seguretat i confiança en si mateix, les probabilitats d'èxit es multipliquen. El secret? Creure fermament en allò que es fa i tenir confiança en que el triomf és possible, encara que els riscos siguin incerts.

5. Tenen experiència contrastada 

Sens dubte l'experiència és un valor afegit, també per a un líder innovador. Si la persona que gestiona un equip ha treballat durant anys en empreses de diversos sectors, podrà aportar aquesta visió diferent tan necessària per exercir un veritable lideratge del canvi.

I com aporten aquesta experiència que acumulen a l'empresa en qüestió per fer-la més forta? Principalment ajudant els seus membres a créixer de manera contínua, i donant-los suport amb aquesta visió poderosa i global de la qual disposen per la seva trajectòria.

6. Saben escoltar, observar i presten atenció real a allò que succeeix 

Sovint, les idees més grans tenen el seu origen en altres molt més petites o, fins i tot, equivocades. És per això que un bon líder mai rebutjarà una idea ni deixarà d'escoltar-la, d'observar-la o de prestar-li atenció. Sap de primera mà que, darrere d'aquesta aparença insignificant, pot amagar-se una bona oportunitat per a l'organització.

A més, fins i tot en les activitats més rutinàries el líder innovador es mantindrà atent. El seu objectiu? Trobar aquests nous detalls o patrons que s'amaguen, moltes vegades, en el dia a dia. Així detectarà coses que per la resta passin desapercebudes, gràcies a la precisa avaluació que realitza de totes les situacions.

7. Tenen empatia i cuiden de les relacions personals 

A més de prestar atenció, per detectar el talent i les bones idees cal comprendre a qui està parlant. I no hi ha millor manera d'aconseguir-ho que posant-se en el seu lloc: què vol dir? per on ha passat per arribar fins aquí? quins obstacles ha superat? què espera de mi? què necessita de l'empresa? Aquestes són només algunes de les preguntes que sol fer-se la persona que gestiona un equip i que vol fer sentir a tots els seus membres que les seves idees són tingudes en compte.

Precisament, valorar els col·laboradors és el principi de l'èxit. Per què? Perquè és molt fàcil que una bona idea sorgeixi, però que es comparteixi i es comuniqui adequadament és una altra qüestió. Posar el focus en les persones i en les relacions personals ajudarà a generar un ecosistema que propiciï l'ambient innovador.

8. Utilitzen el pensament divergent

Penses que el millor equip està format per persones similars entre si? T'equivoques! En l'afinitat tots solem estar molt còmodes, però és en la divergència on sorgeixen les millors oportunitats. Així, els desacords, els conflictes i, fins i tot, les discussions ben gestionades poden ser el caldo de cultiu perfecte per a les idees més innovadores.

Promoure el pensament divergent és un pas que cal donar en el camí cap al lideratge del canvi. Darrere d'aquesta afirmació hi ha la idea de que, sovint, la millor alternativa possible es troba al mig de dues contraposades.

9. Tenen baixos nivells d'estrès i alt equilibri emocional 

No hi ha dubte de que l'estrès i l'ansietat són els pitjors frens de la creativitat i de la innovació. I, si tenim en compte que la preocupació és una de les sensacions més contagioses que existeixen, és possible concloure que en cap cas un líder innovador pot ser un cap estressat permanentment.

Al contrari, aquestes persones solen experimentar molt poques vegades ansietat, un fet que els permet generar situacions i entorns en els que el seu equip se sent còmode i, sobretot, segur; ni amenaçat ni vigilat. A part d'això, és imprescindible que un bon líder sàpiga gestionar les seves emocions, tant positives com negatives. Recordem que una eufòria exacerbada pot arribar a ser tan o més perjudicial que l'enuig o el pessimisme més absolut. El que cal intentar és mantenir sempre un pensament positiu i, especialment, estable.

10. Creen i practiquen el treball col·laboratiu  

A vegades les millors idees sorgeixen de ments solitàries, però no és el més habitual. Intercanviar idees sense prejudicis i sense filtres és la millor manera que neixin coneixements creatius i innovacions contínues. Per això, un líder innovador és aquell capaç de facilitar la investigació i el treball col·laboratius, de manera que sempre hi hagi en l'equip un diàleg obert i permanent entre les persones que treballen en un mateix projecte.

En aquest sentit, hem de recordar una altra premissa important: recompensar els triomfs i reconèixer la feina ben feta no ha de ser una opció, sinó més aviat una obligació per als grans líders. Sabies que algunes empreses arriben fins i tot a recompensar els errors? Innovadores companyies com Google, Zappos o P&G premien els errors dels seus treballadors per promoure que estiguin més disposats a pensar out of the box, i assumir nous riscos per tenir les idees més creatives i innovadores.

En conclusió, un líder innovador que reuneix les deu característiques que hem comentat és molt més que un líder. És part important d'un equip de diverses persones molt diferents entre si que, juntes, són capaces de fer grans coses per a l'organització en la qual treballen. I això té un valor incalculable per a qualsevol empresa, no creus?

Ara et toca reflexionar. Existeix en la teva empresa un lideratge innovador, o només hi ha caps d'equip tradicionals? 

 

Articles relacionats / Artículos relacionados

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.