"Sempre hi haurà algun drama a la feina però, amb voluntat, podem aprendre a minimitzar-lo", afirma Anastasia Penright, emprenedora i consultora d'iniciatives empresarials. Explica com fer-ho en una xerrada TED, durant la qual exposa cinc passos a seguir per afavorir que hi hagi una bona convivència a l'entorn laboral, per evitar situacions innecessàries que puguin generar nervis i frustració i per aconseguir que tots estiguem centrats en el que realment importa.

Cinco pasos para alejarte del drama en el trabajo

En aquesta xerrada TED, que va tenir lloc a Carolina del Nord (Estats Units) al febrer de 2020, Anastasia Penright explica que a totes les feines es poden produir situacions molestes que afegeixen estrès addicional a la pròpia activitat laboral. Quan podem parlar de "drama" a la feina? En aquells moments en què la gent et crispa els nervis, no la feina en si. Per evitar aquest tipus de situacions, Penright ha pensat en cinc passos que ens poden ajudar a conviure millor amb els nostres companys de feina i a evitar el drama.

Quina és la primera recomanació de Penright? Retrocedir i reflexionar sobre la nostra actuació en situacions de drama. Així doncs, la consultora recomana que fem introspecció per evitar repetir en el futur els errors que ja hem comès. Un error que es produeix de forma bastant freqüent és desfogar-se amb la persona equivocada. Penright planteja una situació hipotètica: hem de realitzar un treball en grup i, després de repartir les tasques, una persona desapareix. En conseqüència, hi ha algú que ha de realitzar feina addicional. Davant d'aquesta situació que ens provoca ràbia i frustració ens desfoguem amb una altra persona del grup, però posteriorment ens adonem que aquesta li ha explicat a qui havia desaparegut. Val la pena intentar saber per què no ha estat discret/a? No. En aquest primer pas, hem de ser capaços de detectar els nostres errors. Cal que ens adonem de que ens hem equivocat de confident i hem d’aprendre d'això.

Sovint ens plantegem situacions hipotètiques que podrien succeir i que ens fan sentir ràbia. Tanmateix, aquestes situacions no són reals, sinó que ens hi anticipem pensant que així les podrem controlar millor si realment succeeixen. És per això que el segon pas que Penright ens recomana seguir és tornar a la realitat. El mateix hem de fer quan les especulacions dels altres influeixen en la nostra conducta. Per exemple, és habitual que si algú de l'entorn laboral està trist i els altres ho perceben, hi hagi qui posi de manifest els possibles motius pels quals es troba en aquesta situació. Són aquests motius reals? Possiblement no. És bo que fugim de les històries que ens creem a la nostra ment i de les que s'inventen els altres. Hem de deixar d’estressar-nos per coses que no han passat, hem d'aprendre a "tornar a la realitat".

També és molt necessari desfogar-se i alliberar-se de tant en tant. És bo tenir algú de confiança a qui li puguem explicar els nostres problemes o frustracions. No obstant això, segons Anastasia Penright, hem de fer-ho sempre en un to positiu per aconseguir aprendre de les situacions viscudes. Per tant, el tercer pas va associat a un objectiu clar: aprendre a convertir les sessions d’alliberament en una conversa productiva.

La quarta recomanació de l'emprenedora té a veure amb aprendre quan, com i mitjançant quins canals és més adequat mantenir una determinada conversació. Per parlar amb una altra persona i aconseguir bons resultats, és important que estiguem predisposats a entendre la seva perspectiva i que tinguem en compte que tots som diferents i tenim diferents estils de comunicació. Pel que fa als canals, no podem oblidar que les comunicacions escrites sovint poden ser mal interpretades. Per exemple, en un correu electrònic no percebem el to amb el que l'altra persona es dirigeix a nosaltres i, segurament, això ha produït algun mal entès innecessari. Per això, és important saber quan cal aixecar el telèfon o mantenir una conversa cara a cara, encara que pugui semblar més difícil.

L'últim pas que hem de seguir per allunyar-nos de les situacions de drama, és aprendre a reconèixer aquells moments en què no val la pena gastar energia en mantenir una conversa amb algú encara que ens hagi decebut. Hem d'acceptar les persones com són i hem de percebre quan és el moment correcte per allunyar-nos d'algú.

Optar per seguir aquestes cinc recomanacions és optar per recórrer el camí difícil. Tanmateix, amb el pas el temps, ens adonarem que és la millor opció. Aquelles situacions insignificants que en algun moment ens van fer caure en el drama, ja no ens molestaran tant si es repeteixen en el futur.

 

Accés a la conferència TED@WellsFargo de Anastasia Penright: https://www.ted.com/talks/anastasia_penright_5_steps_to_remove_yourself_from_drama_at_work?language=es

 

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.