“En un món tan complex i interconnectat, la idea que una única persona té la resposta a tot és absurda”, afirma Lorna Davis, experta en lideratge, ambaixadora de B Corp i ex CEO de Danone a l'Amèrica del Nord. Ho explica en un recent esdeveniment TED, durant el qual recorda que les organitzacions no necessiten líders amb voluntat d'heroi solitari, sinó que han de tenir com a objectiu la interdependència radical.

Guia sobre lideratge compartit

En una xerrada TED que va tenir lloc el setembre de 2019 a Bombai (Índia), Lorna Davis explica que si volem superar els desafiaments que el món ha d'afrontar a dia d’avui ens necessitem els uns als altres, per la qual cosa hem de treballar conjuntament. Aquesta idea s'ha de traslladar també al món empresarial, on segueix instal·lada la “cultura de l'heroi”. Així doncs, hi ha líders que encara creuen que separant-se de la resta i optant per un lideratge heroic seran intocables. Segons Davis, no es fomenta més el treball conjunt perquè això requeriria que el líder fos més transparent i es mostrés vulnerable. Per aquest motiu, l'ex CEO de Danone afirma que “és més difícil ser interdependent que ser un heroi”.

Tot i que la “cultura de l'heroi” encara està present, són molts els negocis que van més enllà de la mera consecució de beneficis econòmics, buscant generar impacte positiu i convertint-se en actors amb propòsit, tant a nivell social com mediambiental. És el cas de les empreses que compten amb la certificació B Corp: organitzacions que opten per aquests nous models de negoci perquè es consideren part d'un sistema o engranatge molt més ampli que la seva pròpia estructura. Lorna Davis ho exemplifica amb el cas d'una empresa dedicada a la producció de refrescos. El sistema del qual forma part està integrat també per l'aigua, pel sucre, pels seus productors, etc. Les actuacions de l'empresa tenen conseqüències sobre les altres peces de l'engranatge i algunes d'elles són negatives per al medi ambient i per a la societat (generen residus, produeixen obesitat, etc.).

Però, en què es distingeixen els líders d'aquestes organitzacions dels més tradicionals? L'ambaixadora de B Corp explica que existeixen diferències a l'hora de definir els objectius. Els líders que aposten per la interdependència es fixen metes que són impossibles d'aconseguir per una sola persona o empresa. Per tant, aquestes organitzacions saben que més enllà de pretendre ser competitives, han de treballar conjuntament per abordar problemes comuns. Així ho fan les empreses del sector tèxtil que formen part de B Corp i que, com explica Davis, es comprometen a reduir residus a través d'iniciatives com el pagament a clients per donació de roba que posteriorment serà transformada o l’arranjament de roba antiga de manera gratuïta, la qual cosa desincentiva la compra de noves peces. Aquest tipus d'iniciatives no es donen quan les organitzacions són liderades per perfils més tradicionals, que proposen objectius pensats per ser aconseguits individualment.

D'altra banda, existeixen diferències pel que fa a la manera d'anunciar aquests objectius. El líder que actua com un heroi únicament dóna a conèixer els seus objectius quan sap que s'aconseguiran. En canvi, el líder interdependent opta per anuncis en forma d'invitació a col·laborar per afavorir la participació i la creació conjunta. L'ex CEO de Danone a l'Amèrica del Nord ho exemplifica a través de la seva pròpia experiència: quan treballava a Danone va anunciar que volien convertir-se en una organització B Corp. Ho va fer sense proposar un pla específic, la qual cosa va incentivar als treballadors a exposar les seves opinions i, a la vegada, va afavorir que altres organitzacions els oferissin el seu suport.

Finalment, els líders interdependents es distingeixen dels tradicionals en la seva manera de relacionar-se amb els altres. Així doncs, entenen que necessiten a altres persones o organitzacions i es consideren part d'un conjunt. Lorna Davis explica una anècdota que li va succeir durant el període en què va dirigir Kraft Foods a la Xina, on va descobrir la veritable importància de la gestió i la comunicació interna. L'empresa fabricant de galetes Oreo al país asiàtic llançava contínuament nous productes que fracassaven. Què van fer per a solucionar-ho? Van tornar a parlar en xinès a les reunions, encara que gairebé tots els treballadors dominaven perfectament l'anglès. D'aquesta manera, es van sentir amb més confiança per expressar les seves opinions, la qual cosa els va portar a conèixer nous punts de vista i a comprendre que existien diferències entre els gustos estatunidencs i els orientals.

Coses com aquesta ens demostren que per ser un bon líder no fa falta ser un heroi acostumat a donar grans discursos. El que és veritablement important és acceptar l'ajuda dels altres i els seus suggeriments, i saber escoltar i col·laborar. Els grans objectius, aquells que ens afecten a tots com a societat, no els pot aconseguir una sola persona, ni tan sols una única empresa. Per afrontar els grans desafiaments del món és necessari creure en la interdependència.

 

Accés a la conferencia 'TED BCG: Mumbai' de Lorna Davis: https://www.ted.com/talks/lorna_davis_a_guide_to_collaborative_leadership?language=es

Articles relacionats / Artículos relacionados

 

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.