Els darrers anys s’han viscut grans avenços en matèria d’igualtat de gènere. Tot i això, per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones és necessària una major conscienciació social. Amb aquest objectiu, l’empresa Apunts ha preparat el joc de cartes #Trencarols, que pretén afavorir l’aprenentatge de forma lúdica. El joc ens descobreix la terminologia que envolta a aquesta qüestió i posa de manifest situacions quotidianes que suposen una discriminació vers les dones. 

#Trencarols, juga per la igualtat de gènere

El moviment feminista i diverses entitats organitzades en defensa de la igualtat de gènere són més actives que mai. Això s’explica perquè en ple segle XXI el masclisme i la discriminació per raó de gènere són ben presents en el nostre dia a dia. Es pot veure clarament en el terreny laboral, on són elles les que topen amb més obstacles. De fet, la temporalitat afecta majoritàriament les dones i també són elles les que tenen més dificultats d’inserció en el mercat laboral. A més, segueix existint una considerable desigualtat retributiva entre homes i dones. És el que es coneix com bretxa salarial. Segons un informe elaborat per la Generalitat, actualment se situa en el 23,4% a Catalunya.

Queda palès, doncs, que una part de la població resulta infravalorada per la seva condició de dona i que en la nostra societat perduren alguns estereotips de gènere. Per combatre aquesta situació és especialment important educar als infants amb valors com la igualtat i el respecte a la diversitat. D’aquesta manera, s’evita que les situacions de discriminació, sexisme i injustícia es normalitzin i es reprodueixin en el futur. En aquest sentit, les 13 cartes que conformen el  #Trencarols poden ser un recurs educatiu idoni perquè estan pensades per jugar-hi en un entorn laboral, en família o amb amics, inclosos nens i nenes. Tot i això, tenint en compte la complexitat d’alguns termes, es recomana que si tenen menys de 10 - 11 anys hi participin acompanyats d’una persona adulta. 

Per jugar a aquest peculiar joc de cartes cal formar dos equips, que aniran superant diferents reptes en funció del tipus de carta que els hagi tocat. En funció dels coneixements que demostrin tenir en la matèria, aniran sumant punts. Alguns dels reptes tenen a veure amb interpretar i identificar situacions relacionades amb la discriminació i la desigualtat de gènere. Altres, en canvi, pretenen afavorir el debat a partir de conceptes com “cosificació”, “patriarcat” o “sostre de vidre” a través de la seva definició sense poder verbalitzar la paraula concreta. I si la partida es complica i creus que no saps la resposta, pots utilitzar un comodí! Aquesta carta conté un llistat de totes les paraules utilitzades en el joc, però cada jugador la pot utilitzar en només una ocasió.

D’altra banda, la vessant més solidària i de conscienciació social és ben present en aquest joc. De fet, l’empresa sense ànim de lucre Apunts no només pretén sensibilitzar a la ciutadania en matèria d’igualtat de gènere a través de l’elaboració d’aquest joc. També lluita per caminar cap a una societat més justa en altres àmbits, afavorint la diversitat i la integració dels col·lectius en risc d’exclusió social en el món laboral. En aquest sentit, destaca el fet que el joc de cartes s’elabora al centre especial de treball Apunts, format per un equip inclusiu que genera oportunitats de treball per a professionals amb discapacitat per trastorns de salut mental. A més, les cartes del #Trencarols són respectuoses amb el medi ambient perquè han estat elaborades amb paper procedent de boscos sostenibles i la impressió s’ha realitzat fent ús de tintes ecològiques.

En definitiva, jugar amb el #Trencarols, que està a la venda en català i en castellà, és una bona oportunitat per passar una estona agradable en companyia, debatre i aprendre sobre qüestions relacionades amb  la desigualtat de condicions entre homes i dones, ja sigui en el terreny personal o en el laboral.

 

Més informació sobre el #Trencarols: http://www.cetapunts.org/cat/shop/regals-originals/trencarols.html

Articles relacionats / Artículos relacionados

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.