Vivim temps en què els directius s'enfronten a múltiples paradoxes en la seva gestió. És propi de la gestió de la complexitat. Proposem una petita relació com a reflexió d'alguns dels principals dilemes que percebem i compartim des de les nostres pràctiques professionals.

rawpixel 649905 unsplash 1

  1. Si centrar-se en el client és clau per a les empreses, és lògic externalitzar els serveis d'atenció al client? Perdre les seves converses, deixar d'observar les seves experiències. Val la pena per guanyar uns punts d'eficiència?
  2. Els clients volen productes i serveis cada vegada més personalitzats i alhora hi ha una gran pressió d'homogeneïtzació i eficiència de costos per la globalització de polítiques comercials.
  3. És fonamental simplificar els processos i, en paral·lel, la legislació i creixents regulacions generen una gran burocràcia en les diferents àrees funcionals, a les que de vegades les companyies hi afegeixen una gran normativització interna.
  4. La complexitat de gestió és creixent i això requereix temprança, molt bagatge, mirada multifacètica i diversitat de perfils. I d'altra banda s'estan "junioritzant" les plantilles de moltes organitzacions, la qual cosa redueix costos però també pot impactar negativament en el negoci per la falta d'una rica experiència prèvia.
  5. Estem acostumats a una gestió local i lineal i, per contra, els nous temps requereixen mentalitat global i exponencial per aprofitar les grans oportunitats d'expansió que genera la disrupció actual.
  6. L'agilitat en les preses de decisions i la capacitat per anticipar-se a l’entorn són bàsics per a la supervivència en el mercat. Però encara es concreten massa les decisions en l'alta direcció i falta alinear-se des de la delegació i l’apoderament.
  7. La transformació digital és una de les causes de la reducció dràstica de les barreres d'entrada en molts sectors. Tanmateix, moltes companyies se segueixen comparant més amb els competidors tradicionals en la seva estratègia i èxit empresarial que amb els nous entrants.
  8. Es parla molt d'innovació, però deixar que es faci un espai en les atribolades agendes del dia a dia costa massa. La innovació consisteix a posar el futur en l'agenda del present.
  9. No hi ha empreses sanes en una societat insana deia Drucker. Les empreses necessiten aprendre a compatibilitzar molt seriosament els seus negocis amb el bé social i la responsabilitat social corporativa.
  10. Les persones són el principal actiu per l'èxit empresarial però cada vegada més sonen trompetes de robotització i intel·ligència artificial com si es tractés d'escollir. Del que es tracta és de donar poder a les persones amb noves eines. El que ve és la suma d'intel·ligències (artificial i humana). Les persones sempre seran les que faran la diferència.

Què distingeix a les empreses perdurables?

Les companyies d'alt creixement sostingut tendeixen a tenir aquest tipus de factors en comú: 1) ADN de passió pels seus clients, 2) prioritat en creixement i innovació, 3) gestió rigorosa de costos, 4) humilitat per reinventar-se contínuament fins i tot quan les coses van bé, 5) gestió excel·lent de persones i 6) credibilitat en el mercat i en la societat en base a una sòlida trajectòria empresarial, a lideratges humils i a una clara Responsabilitat Social Corporativa.

Aquestes organitzacions fugen de l'aplicació sistemàtica de modes en gestió i apliquen només aquelles noves tendències que consideren que realment aporten valor al seu negoci.

I, finalment, es diferencien pel seu coratge en aquest entorn econòmic on prima el curt termini: no dubten en apostar per les trajectòries. Eviten que els èxits les tornin arrogants. Són companyies amb un estil, caràcter propi i voluntat de perdurabilitat. Amb aquests ingredients aspiren a la quadratura del cercle: creació contínua de valor pels clients, compromís dels seus empleats, rendibilitat pels seus accionistes, autenticitat i credibilitat en la societat.

 

Publicat originalment en el blog de David Reyero – Transformación Digital y Gestión de la Innovación

 

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.