Sé el que vull dir però no sé com dir-ho. Et sona? Segur que més d'una vegada has conegut a algú, o fins i tot tu mateix, que afirma tenir una meravellosa i revolucionària idea però que no sap com explicar-la. Com aconsegueixen els autors de les xerrades TED tenir tanta repercussió i ficar-se el públic a la butxaca? No et preocupis, Chris Anderson, un dels impulsors d'aquestes famoses conferències, ens destapa el secret i ens dóna quatre claus per impactar en l'audiència.

El secret d'una gran xerrada TED

Tens el que es necessita per compartir una idea que val la pena difondre? És normal que no ho sàpigues, la fórmula magistral de les grans ponències no existeix, tot i que sí hi ha un ingredient comú en les millors xerrades. Assegut a la seva butaca del TED Studio, el periodista i co-creador d'aquesta plataforma de difusió d'idees, Chris Anderson, ens explica com parlar en públic i com convèncer la nostra audiència i impactar-la.

Anderson ha après escoltant els millors oradors que hi ha una finalitat que tota gran xerrada persegueix, independentment de la temàtica o de la durada: fer arribar a la ment dels oients quelcom estrany i bell que anomenem idea.

Quan un ponent es disposa a dur a terme una conferència, en el seu cervell milions de neurones estan interconnectades constituint una única idea i concentrant tota la seva activitat en la mateixa. I encara que sembli increïble, aquest patró exacte és recreat, en temps real, en la ment de tots els qui escolten. En només uns minuts, un patró en el qual participen milions de neurones es teletransporta a milers de ments, que simplement estan escoltant una veu i observant un rostre.

Una idea pot unir a una gran quantitat de ments, que durant un temps determinat pensen en el mateix, independentment de les preocupacions que han deixat abans d'entrar a la sala.

Però exactament, què és una idea? Podríem dir que és un patró d'informació que ens ajuda a entendre i a navegar pel món. Existeixen tot tipus d'idees, totes elles nascudes de les nostres ments; i l'única manera que aquestes traspassin les fronteres de la ment individual és explicant-les, transmetent-les de manera que arribin eficientment a qui ens escolta.

Estem en l'època de l'auge de les idees, on cobren una importància vital. Encara que no ho vegem, el flux d'idees és constant: neixen, s'expandeixen, moren, es transformen i fins i tot donen lloc a triomfs i a grans invents en qüestió de segons.

Si són comunicades correctament, poden canviar per sempre la manera en que algú pensa en el món i donar forma a les seves accions actuals i futures. Les idees són la força més poderosa per modelar la cultura humana. Són allò que ens mou i dóna origen als nostres comportaments. La millor estratègia de motivació és saber transmetre-les, tant el seu contingut com la seva essència.

Com assenyala Anderson, l'orador ha d'acceptar en primer lloc que la seva comesa més important és perfilar una idea en la ment del públic. Anderson ens brinda quatre consells sobre com dur a terme aquesta tasca que, encara que a simple vista sembla fàcil, molt poques persones aconsegueixen dominar amb èxit.

  1. Cenyeix el teu discurs a una sola idea important. Cal reduir el contingut per centrar-nos en la idea que ens apassiona i tenir l'oportunitat de poder explicar-la correctament.
  2. Ofereix als qui t'escolta una raó per atendre. Com? Amb la curiositat. Desperta la curiositat del públic. Fes preguntes provocatives, interessants, per indicar per què alguna cosa no té sentit i necessita explicació.
  3. Construeix la idea, pas a pas, a partir de conceptes que el públic entengui. Utilitza el poder del llenguatge per entreteixir conceptes que ja existeixen en la ment de qui escolta. Adapta't a allò que el públic coneix i mai donis alguna cosa per sabuda. Si ho expliques a poc a poc l'oient anirà encaixant les peces i creurà que ell mateix ha construït la història i li serà més gratificant.
  4. Fes que valgui la pena compartir la idea. Si creus que la idea té el potencial per alegrar-li el dia a algú o per inspirar-lo a fer alguna cosa de manera diferent, llavors tens l'ingredient primordial per a una xerrada genial, que pot ser un regal per a ell i per a tu.

No ho oblidis: quan expliques alguna cosa, quan poses una idea en mans d'una altra persona i ho fas de manera que li arribi al cor i no només a la ment, li estàs donant l'oportunitat de canviar la seva forma de pensar o l'actitud davant certs aspectes de la vida. Una idea no és una cadena de paraules, és l'avantsala a la construcció de nous pensaments i el motor d'accions i moviments. Estimula la teva creativitat perquè surtin a la superfície les millors idees i aprèn a comunicar per aconseguir que no s'ofeguin al fons del mar.

 

Accés a la conferència de Chris Anderson a TED (amb subtítols disponibles en castellà): https://www.ted.com/talks/chris_anderson_teds_secret_to_great_public_speaking?language=es

Subscriu-te gratuïtament als nostres butlletins

Rep notícies i idees en Recursos Humans.
Subscripció

Utilitzem cookies per oferir a les nostres visites una millor experiència de navegació pel nostre web.
Si continues navegant, considerem que acceptes la seva utilització.